Hleb vam se suši i buđa? Jedan trik ga drži danima svežim kao da je izašao iz pekare
Foto: youtube/My Gorgeous Recipes

PAZITE DOBRO

Hleb vam se suši i buđa? Jedan trik ga drži danima svežim kao da je izašao iz pekare

Hleb koji ste kupili juče je već tvrd kao kamen

Objavljeno:

Ovaj jednostavan trik za svež hleb ne zahteva skupe kutije niti zamrzavanje, a rezultati su neverovatni – vekna ostaje meka danima.

Hleb koji ste kupili juče je već tvrd kao kamen ili, još gore, prekriven sitnim tačkicama buđi? Taj osećaj razočaranja nam je svima dobro poznat. Ne samo da propada planiran obrok, već imate osećaj da bukvalno bacate novac u kantu. Ali, šta ako vam kažemo da rešenje leži u jednoj namirnici koju verovatno već imate u frižideru?

Tajna je u regulaciji vlage pomoću celera

Možda zvuči neobično, ali ubacivanje struka celera u kesu sa hlebom je stara metoda koju iskusni pekari i domaćice koriste godinama. Hleb se suši jer gubi vlagu, a stari jer skrob u njemu kristališe (retrogradacija). S druge strane, buđa ako je vlage previše u toplom okruženju.

Gde se tu uklapa ovaj trik za svež hleb? Celer sadrži dosta vode koju postepeno otpušta. Kada ga stavite u zatvorenu kesu sa hlebom, hleb polako upija tu vlagu, što mu vraća elastičnost i sprečava sušenje. Najbolji deo je što celer ima veoma blag miris koji se ne prenosi na hleb, tako da vaša zemička neće mirisati na povrće, već će samo ostati sveža. Dovoljno je da ubacite jedan opran i osušen štapić celera u kesu sa hlebom i dobro je zatvorite.

Tri zapovesti za dugotrajnu svežinu

Pored trika sa celerom, postoje i druge metode koje bi trebalo da kombinujete za najbolje rezultate:

Platnene vreće umesto plastike: Ako ne koristite celer, plastična kesa je neprijatelj jer podstiče stvaranje buđi usled kondenzacije. Lanene vreće omogućavaju hlebu da „diše“.

Izbegavajte frižider po svaku cenu: Iako frižider sprečava buđ, on drastično ubrzava proces starenja hleba. Na temperaturama frižidera skrob se brže kristališe, pa hleb postaje bajat tri puta brže nego na sobnoj temperaturi.

Zamrzavanje kao jedini spas za dugi rok: Ako znate da nećete pojesti hleb u roku od tri dana, isecite ga na kriške i odmah zamrznite. Tostiranjem zamrznute kriške vraćate joj prvobitnu teksturu.

Šokantna istina o bacanju hrane

Statistike pokazuju da prosečno domaćinstvo baci skoro 30% kupljenog hleba. To nije samo finansijski gubitak, već i ekološki problem. Primenom ovog jednostavnog metoda sa celerom, ne samo da ćete uvek imati ukusan doručak, već direktno doprinosite smanjenju otpada. To je mala pobeda u vašoj kuhinji koja čini veliku razliku.

Miris doma koji traje

Nema ničeg lepšeg od mirisa i ukusa svežeg hleba koji okuplja porodicu za stolom. Uz ovaj trik za svež hleb, taj osećaj ne mora da traje samo par sati nakon kupovine. Ne dozvolite da vam propadaju namirnice i trud.

Isprobajte metodu sa celerom već večeras i iznenadite svoje ukućane mekoćom koja traje – garantujemo da će vas pitati u kojoj ste pekari jutros bili!

00:29

Minut ćutanja za Harisa Brkića na meču Partizan - Virtus

(Espreso/Krstarica/DČ)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.